Sunday, September 18, 2011

fakta tentang populasi islam di dunia .

briefly bila kita sebot je islam  mesti kita bayang kan 
ARAB , PARSI , TURKI .
thus is it easy to miss many facts :

indonesia memiliki populasi muslim 
terbesar daripada negara mana pon

anak benua india mempunyai lebih banyak
 muslim daripada seluroh timur tengah .
bayangkan !

cina mempunyai populasi muslim lebih 
besar daripada seluruh semenanjung arabia .

perhaps the most suprising 

lima negara dengan populasi muslim terbesar berada luar timur tengah
INDONESIA , INDIA , PAKISTAN , BANGLADESH , NIGERIA .

malaysia kau ade ? haha .
ade nampak arab , parsi dgn turki tadi ?
so conclusion nye . walapon dorang arab ke apa ka
TAK SEMESTINYA DORANG ISLAM .

dorang pakai macam ni sebab 
ni pakaian tradisional mereka.

ni pon islam ke ? haha .
arab mesir gak tu ? 

ni lah salah satu sbb alquran ALLAH SWT 
turonkan dalam bahasa arab . bagi dorang paham .
tapi tak jugak . macam aku . sedih an ?
tata . assalamualaikom :)

12 comments:

Pendamba Mawar said...

baru ku ngerti..terima kasih sudi komen entri pendamba

syazwiena khan said...

sama2 pendamba :)

Pendamba Mawar said...

tak up date lagi?pendamba datang buat lawatan balasan atas kesudian saudari meninggalkan komen entri di blog pendamba..:))

syazwiena khan said...

tak update lagi pon . baca la yang lama2 . haha :)

ururules said...

negare meleisia nih same ngn negare arab.. name je melayu.. name je arab.. Islam nye tah ke mana. tapi 100% kelahiran bayi2 arab adelah dari ibu bapa yg beragama Islam.

tahukah kamu Indonesia juga menpunyai penganut hindu terbesar didunia selepas India?

Tahukah Indonesia mempunyai lebih ramai "penganut Islam" yg tersesat macam pengikut Ayah Pin

tahukah kamu Parsi paling ramai menampung puak2 Shiah yg menentang fahaman puak2 Sunni.

tahukah kamu purata lebih 80% org Turki di Turki tidak sembahyang 5 waktu serta tidak bersemayang Jumaat. tapi bile ditanye, tentu skali mereka mengaku Islam.

kesimpulannye.. penganut ramai bukan bermakne mereka sume Islam. macam Malaysia. ramai je melayu bukan Islam mengaku Islam.

ieyza afieyna said...

betul tu... dorang yg tinggal kt sne x semestinye semua islam kn..

syazwiena khan said...

ururules : thanks for the info :)
ieyza : setuju tak ?

ZWAN SABRI said...

Btol tu btol.. orang kalau cakap pasai islam je, slalu sangat nak jadikan orang arab as idola.. tapi orang bangsa lain pown banyak yang lebih baik drpd org arab.. orang arab pun bukannye semuanya baik. HUHU


MySuaraBlog: Open Mindedla Sikit Derr!

Run Away said...

nice info...;d

syazwiena khan said...

zwan sabri : itulah . tau la dorang lawa kan ? haha .
run away : thanks :)

zulhilmi.tempoyak said...

thanks 4 d info. tu la...

org rmai pon tak tau yg Lubnan tu most of the people org Kristian. ;l

syazwiena khan said...

ur welcome tempoyak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...